Magneetvissen: verboden in Leiden

Piraat-magneetvissers laten afval achter op het Noordeindeplein op 18 december 2019De raad heeft  in december 2019 een verbod op magneetvissen in Leiden aangenomen.

Onder water in Leiden doet niet meer actief aan magneetvissen en verzoekt anderen het verbod te respecteren.

Tips voor in overige steden actieve magneetvissers om zo'n verbod daar te voorkómen.

  • Houd de bruggen, kademuren en oevers heel: geef al je achtergelaten afval door aan de lokale ijzerboer
  • of aan de gemeente via Buitenbeter.nl
  • Verpak het opgeviste afval in een vuilniszak (vooral de kleine stukjes en scherpe spaken) en zet deze bij de dichtstbijzijnde afvalcontainer als je geen pasje hebt.
  • Haal levende dieren direct uit je vangsten en zet ze terug in het water.
  • Neem standaard een bezem en emmer mee om locatie schoon te spoelen en vegen na je vangst.
  • Schade aangebracht aan de Reuvensbrug, nadat deze in het voorjaar juist gereviseerd en geschilderd wasGeef het goede voorbeeld aan je fans op YouTube en vertel hen hoe ze een verbod op magneetvissen in andere gemeenten kunnen voorkomen door de gedragsregels te hanteren.

Enkele redenen voor OWL om te stoppen met magneetvissen:

  1. Het hiermee geassocieerde gevaar (munitie op scherp en bijkomende kosten voor de inzet van politie en EOD, die niet opwegen tegen de 'vangst').
  2. Bijkomende ergernis voor omwonenden en opschoonkosten voor de gemeentereiniging.
  3. OWL heeft al ruim 35 trajecten in Leiden onder water (vaak meer dan één keer) goed opgeschoond. Het grofvuil dat nú nog op de grachtenbodem ligt, ligt erg diep en is kunstrif geworden. Die zijn van groot belang voor de visstand en de wetenschap.
  4. de staak op de bodem is levensgevaarlijkAlleen 'vers' grofvuil en grofvuil dat in het vaarwater ligt, halen we i.s.m. de gemeente Leiden, rederijen en bewoners nog weg. Dit kan ook door piraat-magneetvissers half uit de bodem opgetrokken grofvuil zijn, dat zij vervolgens hebben laten liggen.
  5. Waterplanten worden door de niet-professionals kapot getrokken, waardoor aan de habitat voor 22 soorten stadsvissen en ander waterleven schade wordt toegebracht.
  6. OWL wil niet geassocieerd worden met de opgeviste troep die wordt achtergelaten op de kant.

Gedragscode

  • Magneetvissers zijn verplicht hun vangsten op één plek te verzamelen, dit zelf af te voeren en/of in elk geval te melden bij de gemeente. Tip: IJzerprijs: 17 ct/kg.
  • Het veroorzaken van zwerfafval is strafbaar; dit is nu juist één van de redenen dat Onder water in Leiden o.a. de Taskforce Drijfvuilvissen heeft opgericht met diverse partners en zwerfafval actief meldt.
  • We zijn groot voorstander van kuisklepjes (vrije inwerpklepjes voor zwerfafval op elke ondergrondse container), maar deze zijn te klein voor magneetvis-afval.
    Bovendien dient ijzer gescheiden te worden, als je ten minste een beetje van recycling houdt.

Voorbeeld kunstrif

Snoek met kunstrif (bureaustoel) en baarzenDeze bureaustoel (rechts op de foto) is diep op de bodem niemand tot last: de bekleding trekt de allerkleinste waterdiertjes aan en is daarmee de start van de voedselketen: daarin staat de snoek bovenaan.

Meld overlast

  • Winkeliers en bewoners kunnen de politie bellen op 0900-8844, indien zij magneetvissers actief bezig zien die hun troep achterlaten zonder acht te slaan op het stadsschoon. 
  • Volle prullenbakken en bijplaatsingen bestrijden we actief in overleg met instanties en bewoners, meld dit snel op leidsafval.nl.
  • OWL streeft altijd naar een goede samenwerking met instanties, Gijs Oud IJzer en piekfijn opgeruimde stoepen en bruggen na een opschoonactie!

handleiding afval melden OWL

Contact

"Onder water in Leiden" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Voor interviewverzoeken zie de contactpagina

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@onderwaterinleiden.nl

KvK 64674487
BTW nummer NL163735694B01
NL47 Trio 0391068563 t.a.v. Verkade Stadsgrachten

Disclaimer - Algemene voorwaarden - Privacy

Kleurplaat nieuw + legenda!

Download de OWL kleurplaat + legenda in A3

Illustrator: Lisa Poot, Boostcartoon.nl