Leidse Hout
Update 2020
5 en 19 augustus 2020 is er door de Zomerschool slootje-XL-geschept.
- We vonden o.a. een jonge zeelt ('Lulu'), heel veel waterdiertjes en vooral héél schoon en zuiver water*.
- Waarschijnlijk komt het omdat er veel minder eendjes gevoerd worden: minder brood = minder poep = minder algen.
- Ook helpen de zwanen enorm goed mee om de grote bossen gedoornd hoornblad die onder water groeien, te snoeien: door het op te eten!
- Aaf zag een paar keer Sjakie wegschieten (rode Amerikaanse rivierkreeft) en ze ving er gelukkig ook nog 4: 3 mannetjes en een vrouwtje.
- Op 19 augustus vond Aaf twee zwangere vrouwtjeskreeften.
- Ook de moeder van zeelt Lulu is gespot: we noemen haar Mumu. Broertjes en zusjes zwemmen ook rond in het hoornblad; ze zijn goed gecamoufleerd.
- Vader snoek is ook gespot
Hieronder een film- en fotoserie van deze mooie dagen met JES Rijnland, het Boerhaave museum, de IVN en de KNNV afd. Leiden e.o.
Waarnemingen 2018
- In 2018 is de grote vijver gemonitord door de Woutertje Pieterseschool, i.s.m. de afdeling ECWD van de gemeente Leiden en Onder water in Leiden.
- * Wat opvalt is dat al deze (bijna) stilstaande wateren te lijden hebben onder overmatig eendjes voeren en daardoor veel afvalstoffen, waardoor algen welig tieren. Het water is troebel en groen. Vanwege de weinige stroming zijn er enorm veel draadalg en flab (floating algae beds).
- Het zal, als er bijvoorbeeld ook nog kroos bij komt, heel donker en daarmee zuurstofarm water worden.
- Gelukkig zorgt de beheerder van de Leidse Houtwateren zeer geregeld voor inlaat van vers water via de duikers (ondergrondse buizen) die naar de vijver leiden.
De vissen (en kreeften) die tot op heden in de grote vijver gespot zijn:
- baars
- blankvoorn
- rietvoorn (voorheen ruisvoorn)
- rode Amerikaanse rivierkreeft
- snoek
- zeelt
|